Frozen shoulder

Een frozen shoulder is een aandoening van het schoudergewricht en betekent letterlijk 'bevroren schouder'. Het ontstaat door een ontsteking van het kapsel waardoor deze verkort en er pijn en bewegingsbeperking ontstaat.

Oorzaak

De oorzaak is niet altijd gekend. Meestal is er geen aanleiding en wordt er gesproken over een primaire frozen shoulder. Wanneer de frozen shoulder een onderliggende oorzaak heeft zoals een trauma, operatie, slijmbeursontsteking, verkalking,... spreken we van een secundaire frozen shoulder. 

Symptomen

Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:

  • Pijn (vooral) in de bovenarm: eerst bij plotse bewegingen, uiteindelijk ook in rust.
  • Gewrichtsverstijving: de schouder is minder mobiel.
  • Nachtelijke pijn en vaak wakker worden.

Diagnose 

Er wordt een diagnose gesteld aan de hand van het klachtenpatroon en een klinisch onderzoek. Beeldvorming kan geen bevestiging geven, enkel een mogelijke bijkomende oorzaak vaststellen of uitsluiten. 

Typisch bij een frozen shoulder is dat het gewricht verstijft is en draaibewegingen beperkt en pijnlijk zijn. 

Behandeling

Er wordt eerst geprobeerd het probleem op te lossen door het vermijden van uitlokkende activiteiten en het gebruik van ontstekingsremmers (NSAID's) en pijnstillers. Een efficiënte manier is het inspuiten van deze ontstekingsremmers zoals corticosteroïden. Dit kan tot drie keer worden uitgevoerd. 

Ook kinesitherapie kan verlichting brengen. Hier wordt het gewricht gemasseerd en krijg je oefeningen binnen jouw pijngrens. Een operatie is zelden nodig. 

Het verloop van de ontsteking bestaat uit drie fases. Allereerst ervaar je een acute ontsteking met pijn. Daarna volgt er vervaging van de pijn maar verstijving van het gewricht. Langzaam zal de verstijving verdwijnen en herstelt de beweeglijkheid. Dit proces vraagt tijd en een volledig herstel kan tot drie jaar duren als er geen onderliggende oorzaak is. 

Meer weten over je revalidatie?

Voor deze aandoening kan je een orthopedisch revalidatietraject volgen. 

Orthopedische revalidatie