Levercirrose
Contactgegevens
Symptomen
Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:
- Vermoeidheid en zwakte
- Geelzucht (gele huid en ogen)
- Opgezwollen buik door vochtophoping
- Verlies van eetlust en gewichtsverlies
- Bloedingen of blauwe plekken door een verminderde stolling
- Jeukende huid
Oorzaak
Chronisch alcoholgebruik is één van de belangrijkste oorzaken van levercirrose. Daarnaast kunnen chronische hepatitis B of C de lever ernstig beschadigen. Ook auto-immuunziekten kunnen leiden tot levercirrose, hierbij valt het eigen immuunsysteem de lever aan. Niet-alcoholische leververvetting, vaak gekoppeld aan obesitas en diabetes, is een veelvoorkomende oorzaak.
Diagnose
Bij een vermoeden van levercirrose wordt altijd een bloedafname gedaan om leverfunctiewaarden te controleren en te zoeken naar een oorzaak. Eventuele beeldvorming zoals een echografie of CT-scan kan helpen om de structuur van de lever te beoordelen.
Om de mate van schade en littekenvorming vast te stellen kan er een leverbiopsie plaatsvinden.
Behandeling
Levercirrose is onomkeerbaar, de behandeling ervan richt zich dan ook op het beheersen van symptomen, het voorkomen van complicaties en het vertragen van verdere schade aan de lever. Je hebt regelmatige controles bij de arts om de leverfunctie en complicaties in de gaten te houden. Slechts in ernstige gevallen is een ingreep nodig.
Aanpassingen in levensstijl
Stoppen met alcohol is essentieel om verdere schade te voorkomen. Een evenwichtig dieet met voldoende eiwitten en calorieën is belangrijk. Je kan je laten vaccineren tegen hepatitis A en B om verdere infecties te voorkomen.
Medicatie kan helpen om eventuele klachten te bestrijden.