Slikstoornissen

Problemen in het normale slikproces ontstaan door onvoldoende functioneren van verschillende spiergroepen, structuren of zenuwen. De slikstoornis (dysfagie) maakt het moeilijk om het voedsel te transporteren of de luchtweg te beveiligen.

Oorzaak

Onderstaande verschijnselen kunnen aan de oorzaak liggen:

  • Neurologische stoornissen: een beroerte (CVA), MS, ziekte van Parkinson...
  • Afwijkingen in het hoofd-halsgebied
  • Ingrepen: operatie, chemotherapie, radiotherapie
  • Psychologische problemen: slikfobie, hysterie
  • Bepaalde soorten medicatie

Wat gebeurt er bij het verslikken?

Bij verslikken is het normale slikproces verstoort en komt er voedsel en/of drank in de luchtweg. Je begint dan te hoesten als beveiligingsreactie en omdat de stembanden worden geprikkeld. 

Behandeling

Als de oorzaak niet meteen duidelijk is zal een NKO-arts een diagnose stellen. Soms volstaan enkele kleine aanpassingen aan je houding of het voedsel. Een logopedist zoekt samen met jou aan de hand van oefeningen een manier van slikken die voor jou aangenaam en veilig is. 

Veilig slikken

Een logopediste leert je tijdens het eten en drinken een sliktechniek toe te passen om verslikken te vermijden. Je krijgt gerichte oefeningen om het slikken te verbeteren door te werken aan o.a. slikkracht. Meer weten over het verloop van slikken en een goede begeleiding kunnen heel wat moeilijkheden voorkomen. 

Voeding

Je kan geadviseerd worden om aangepaste voeding te eten en drinken. Het IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) systeem wordt wereldwijd gebruikt bij mensen met slikproblemen. Het is een classificatiesysteem voor consistenties van voeding en vloeistoffen. Er zijn 7 onderverdelingen die worden opgesplitst in dranken (0-4) en voeding (3-7). Dit systeem maakt een duidelijke communicatie mogelijk tussen verschillende zorgverleners, verpleegkundigen en zorgcentra. Op deze website kan je er meer over lezen.

In onderstaande brochure vind je meer tips en voorbeelden.

Bestand

Meer weten over je revalidatie?

Je kan een neurologisch revalidatietraject volgen waarbij je veilig leert slikken en meer komt te weten over de juiste voeding.

Neurologische revalidatie