Neurologische revalidatie
Wat is het?
Neurologische revalidatie is gericht op het herstel en verbetering van functionele vaardigheden wanneer je een neurologische aandoening of letsels hebt opgelopen. Ons doel is om je te helpen bij het herwinnen van je verloren vaardigheden, het aanleren van compensatietechnieken en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Dit wordt bereikt door een multidisciplinaire aanpak waarbij verschillende zorgverleners samenwerken om een behandelplan op maat te maken voor elke patiënt. Tijdens de eerste revalidatiesessie wordt een uitgebreide screening uitgevoerd. Op basis hiervan worden de doelstellingen van de revalidatie bepaald.
- De kinesitherapeut probeert met alle beschikbare middelen en functies je capaciteiten te verbeteren. Je werkt aan je mobiliteit, spierkracht, stabiliteit en algemene conditie. Je krijgt coördinatie- en evenwichtstraining.
- De ergotherapeut helpt je bij het opnieuw opstarten van dagelijkse activiteiten en je vrije tijdsbesteding te hervatten. Je traint je fijne motorische en cognitieve vaardigheden. Je krijgt advies over eventuele hulpmiddelen en woningaanpassingen.
- Een logopedist geeft je meer uitleg over veilig slikken en hoe je je ademhaling kan beheersen. Samen werk je aan een betere articulatie en leer je verschillende geheugenstrategieën. Bij slikstoornissen word je begeleid in het veilig leren slikken.
- Een psycholoog kan je op elk moment van de revalidatie bijstaan en kan een neuropsychologisch onderzoek uitvoeren als dit nodig is.
- De sociale dienst kan je helpen bij het regelen van alle praktische zaken.
Neuropsychologisch onderzoek
In sommige gevallen kan het nodig zijn om een neuropsychologisch onderzoek uit te voeren. Dit is nuttig bij letsels in de hersenen waarbij ook psychologische klachten optreden. Als de psychologische klachten een gevolg zijn van de aangetaste functie van de hersenen kan je een cognitief revalidatieprogramma volgen.
Revalidatieplan
Tijdens de eerste screening wordt beslist of je een bepaalde periode in ons centrum moet revalideren of dat dit kan gebeuren bij een kinesist naar keuze. De sessies in het revalidatiecentrum worden in groep gegeven maar er wordt een individueel revalidatieplan opgesteld op basis van jouw noden. Elke week vindt er een multidisciplinair overleg plaats waarbij jouw evolutie en doelstellingen worden besproken met de behandelend revalidatiearts. Samen streven we naar een zo goed mogelijke functionaliteit. Als hier nood aan is kan er een familiegesprek ingepland worden. De neurologische revalidatiezaal bevindt zich op het gelijkvloers van het ziekenhuis in blok A.
Om je lichaam minder te belasten tijdens het revalideren kan je trainen op een anti-zwaartekracht loopband.
Anti-zwaartekracht loopband (AlterG)
Je kan bij aanhoudende pijnklachten aan de voeten, knieën of heupen een ganganalyse laten uitvoeren.
Veelvoorkomende aandoeningen
Aandoeningen die vaak een neurologische revalidatie vragen:
Beroerte (CVA)
Dwarslaesie
Duizeligheid en/of evenwichtsstoornissen
Guillain-Barré Syndroom
Handrevalidatie
Multiple sclerose (MS)
Polyneuropathie
Spraakstoornissen
Ziekte van Parkinson
Wens je een afspraak bij de arts?
Bij onderstaande afdelingen kan je een afspraak maken afhankelijk van je vraag.