Handrevalidatie

De hand is een zeer belangrijk maar complex lichaamsdeel. Het zorgt ervoor dat we voorwerpen kunnen voelen, grijpen, manipuleren, vasthouden en loslaten. Letsels en beperkingen aan de hand kunnen zeer ingrijpende gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren.

Oorzaak

Problemen aan de hand kunnen een gevolg zijn van letsels aan botten en gewrichten, spieren en pezen, ligamenten, zenuwen en bloedvaten. Deze kunnen optreden na een acuut trauma of een operatie, maar ook door overbelasting. 

Hand- en polsletsels (orthopedie)

Behandeling

Afhankelijk van de plaats van het probleem wordt een aangepast oefenschema opgesteld. De belangrijkste doelstelling is om de hand zo snel mogelijk terug functioneel te krijgen en de restschade tot een minimum te beperken. De handrevalidatie gebeurt onder begeleiding van een kinesitherapeut en ergotherapeut. De revalidatie wordt opgestart na doorverwijzing van de handchirurg en/of revalidatiearts. Tijdens het maandelijks multidisciplinair overleg tussen de artsen en therapeuten wordt je voortgang besproken. 

Afhankelijk van de aard van het probleem kan de revalidatie deel uitmaken van een orthopedisch of neurologisch revalidatietraject. 

Orthopedische revalidatie
Neurologische revalidatie