Neonatologie

De afdeling neonatologie is gespecialiseerd in de zorg voor baby's die te vroeg geboren worden, een te laag geboortegewicht hebben en/of extra zorgen en toezicht nodig hebben.

Waar kunnen we je mee helpen?

Op de dienst neonatologie wordt continu over je baby gewaakt tussen verzorgingen en voedingen door. Als ouder ben je hier altijd welkom. Ben je zelf niet meer opgenomen op de materniteit maar moet je baby toch nog een tijdje op de afdeling neonatologie verblijven, dan mag je de vroedvrouwen dag en nacht bellen voor informatie over je baby. Ook dan mag je als ouder (overdag) altijd bij je kindje blijven. 

Onze afdeling neonatologie omvat twee aparte ruimtes met elk een specifiek zorgniveau: 

neonatologie materniteit

Couveuseafdeling

Op de couveuseafdeling beschikken we over drie gesloten couveuses. In de couveuses liggen de baby's die na de geboorte extra verzorging nodig hebben of die te vroeg geboren zijn en nog moeten groeien (tot +/- 2.200 kg). Vanuit de 'bewakingstoestellen' lopen er verschillende draden naar je baby. Het is mogelijk dat je af en toe een alarm hoort, maar laat je hierdoor niet afschrikken. De vroedvrouw of de arts zullen je graag uitleggen waarom je al die geluiden hoort en welke functie al die draden en buisjes hebben.

tweeling neonatologie materniteit

Verwarmde bedjes

In de verwarmde bedjes verblijven de baby’s met een te laag geboortegewicht (tussen 2.200 - 2.500 kg) of de kindjes die in de overgangsfase van couveuse naar een gewoon bedje nog extra observatie nodig hebben.

Verzorging

Van zodra de toestand van je kindje het toelaat, kan je meehelpen met de verzorging en de voeding.
Voor een kindje met 8 voedingen zijn de verzorging- en voedingsuren ongeveer als volgt:
7.30 uur - 10.30 uur - 13.30 uur - 16.30 uur - 19.30 uur - 22.30 uur - 1.30 uur - 4.30 uur.

Uiteraard kan je steeds rekenen op de hulp en begeleiding van een vroedvrouw. Om de relatie met je baby te bevorderen is het aangeraden om vaak te kangoeroeën. Hierbij draagt de baby enkel een luier en wordt hij op je ontblote borst of borstkas gelegd. Dit huid-op-huidcontact is een moment om samen met je baby te genieten. 

Borstvoeding bij een prematuur kindje

Borstvoeding is de beste voeding voor elke baby, zeker voor te vroeg geboren kindjes is het de meest waardevolle voeding. De unieke samenstelling van moedermelk is niet na te maken, het is uniek en speciaal aangepast aan de behoefte van het te vroeg geboren kind.

Borstvoeding geven aan een prematuur geboren kind gaat vaak niet vanzelf, het vraagt geduld en doorzettingsvermogen. In eerste instantie kan het dat je baby niet in staat is om zelf te drinken en zal je de moedermelk moeten afkolven. De baby profiteert ondertussen wel van alle gezondheidsvoordelen die moedermelk te bieden heeft. Gelukkig geldt voor bijna alle te vroeg geboren kinderen dat ze prima uit de borst leren drinken.

Hygiëne 

Op de afdeling hechten we veel belang aan hygiëne. De opgenomen baby's zijn vaak erg vatbaar voor infecties. De ziektekiemen die deze infecties veroorzaken zijn vooral aanwezig op de handen. 

Belangrijke regels bij een bezoek:

  • ringen, horloges en andere juwelen uitdoen
  • was en droog je handen en onderarmen grondig en ontsmet ze nadien 
  • kwam je onlangs in contact met een infectieziekte: overleg altijd eerst met de vroedvrouw/kinderarts om te bespreken of een bezoek op dit moment aangewezen is
  • op de afdeling wordt niet gegeten, drinken is wel toegestaan (er is gekoeld water voorzien op de afdeling)
  • ouders gebruiken een locker om spullen (bv. jas, handtas, horloge, ringen) in op te bergen
  • smartphonegebruik is niet toegestaan om de rust van de baby niet te verstoren

Veelgestelde vragen

Ouders en inwonende kinderen zijn altijd welkom en mogen binnen in de ruimte waar de baby ligt, mits volgende richtlijnen:

  • Kinderen tot 12 jaar dragen altijd een mondmasker (verspreiding van windpokken vermijden).
  • Hebben ouders of kinderen verkoudheidssymptomen? Mondmasker is verplicht of idealiter wordt het bezoek uitgesteld. 
  • Kinderen mogen de baby niet vastnemen. 

Grootouders zijn elke dag welkom tussen: 16.00 u.-16.30 u. of 19.00 u.-19.30 u. en mogen binnen in de ruimte waar de baby ligt, mits volgende richtlijnen:

  • Per dag komen maximum 2 grootouders langs, enkel de dag van geboorte kan er een uitzondering gemaakt worden en mogen twee grootouderparen op bezoek komen (één paar om 16.00 u. en een ander paar om 19.00 u.)
  • Grootouders moeten altijd vergezeld worden van één of beide ouders van de baby.
  • Grootouders mogen de baby niet vasthouden.
  • Grootouders die verkoudheidssymptomen hebben, moeten hun bezoek uitstellen naar een later moment.

Bij opname van meerdere baby’s in één ruimte worden er afspraken gemaakt op de afdeling om ervoor te zorgen dat er niet meer dan twee bezoekers tegelijk aanwezig zijn.

Verdere richtlijnen voor iedereen tijdens het bezoekmoment aan neonatologie:

  • Haal het kindje niet uit het verwarmde bedje of de couveuse, tenzij in overleg met de vroedvrouw.
  • Laat het bezoek rustig en zoveel mogelijk in stilte verlopen om de rust van de baby niet te verstoren.
  • Extra aandacht voor algemene hygiëne en handhygiëne is heel belangrijk op de dienst neonatologie.

In onderstaand filmpje leggen we uit waarom een pasgeboren baby onder de lamp wordt gelegd. Dit is een behandeling die vaak voorkomt en waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

Kinderartsen

dr. Lisa Lopes

dr. Lisa Lopes

kinderarts
dr. Katrien Mertens

dr. Katrien Mertens

kinderarts
dr. Catherine Meurice

dr. Catherine Meurice

kinderarts
dr. Annelies Verhoeven

dr. Annelies Verhoeven

kinderarts

Waar vind je ons?

De afdeling neonatologie maakt deel uit van de afdeling materniteit