Een operatie? Wat nu?
Preoperatieve vragenlijst
Je hoort voor iedere operatie een preoperatieve vragenlijst in te vullen die je vindt in mynexuzhealth. Dit is belangrijk om je algemene gezondheidstoestand te verduidelijken. Deze informatie heeft invloed op de anesthesie of pijnverdoving en het toezicht op de lichaamsfuncties tijdens de ingreep.
Medicatie
Het is erg belangrijk om het gebruik van medicatie tijdig te melden. Met sommige geneesmiddelen moet je stoppen vóór de ingreep. Je kan je gebruikte medicatie doorgeven tijdens je afspraak op de vooropname of bij het invullen van de digitale vragenlijst.
Hygiëne
Een goede hygiëne vermindert het risico op infecties tijdens en na de operatie. Volg zeker deze tips op:
- De avond voor de ingreep eet je best een licht avondmaal. Vanaf middernacht eet of drink je niets meer.
- Was jezelf grondig de ochtend van je ingreep of de avond ervoor. Neem bij voorkeur een douche. Meestal volstaat gewone zeep, de verpleegkundige laat je weten als het nodig is om ontsmettende zeep te gebruiken.
- Breng geen parfum, deodorant, make-up of bodylotion aan.
- Zorg dat je nagels kort en proper zijn en verwijder alle juwelen en piercings (waardevolle voorwerpen laat je best thuis).
- Als je een volledige verdoving krijgt moet je je bril, contactlenzen, hoorapparaat, tandprothese,... uitdoen.
- Rokers stoppen best 7 dagen vóór de geplande ingreep volledig met roken. Hoe vroeger je kan stoppen met roken, hoe beter voor je herstel.
Verdoving
Welke verdoving voor jou het meest geschikt is kan van je persoonlijke voorkeur afhangen maar is in de eerste plaats gebaseerd op het soort operatie en je algemene gezondheidstoestand. De anesthesist informeert je over de verschillende mogelijkheden en kijkt samen met jou voor welke verdoving je best kiest. Hij geeft je alle nodige informatie (verloop, voor- en nadelen, mogelijke complicaties,...) en zal jouw toestemming vragen. Er zijn twee soorten verdoving die je kan krijgen: algemene verdoving en plaatselijke verdoving.
Na de operatie
Wanneer de operatie voorbij is wordt je naar de ontwaakkamer gebracht. Dit is een afzonderlijke ruimte vlakbij het operatiekwartier. Hier word je nog een tijdje geobserveerd door een gespecialiseerd team. Afhankelijk van de ingreep kunnen er nog tijdelijke slangetjes met jouw lichaam verbonden zijn. Ook het infuus blijft nog zitten en soms zal er ter hoogte van de urineblaas een sonde zijn aangebracht. Na een grotere ingreep kan het zijn dat je tijdelijk op de afdeling intensieve zorgen verblijft om jouw gezondheidstoestand nauwkeurig op te volgen.
Pijnbestrijding
Goede pijnbestrijding is maatwerk. Het is daarom belangrijk dat de aard en de hevigheid van jouw pijn correct geëvalueerd wordt. De anesthesist volgt je tot 24u na de ingreep op. Aarzel niet om vragen te stellen of eventuele pijnklachten te uiten tijdens de artsenronde of via de verpleging.
Verwikkelingen
Na een ingreep kan er misselijkheid en zelfs braken optreden. Ook allergische reacties kunnen voorkomen aangezien je in contact komt met allerhande stoffen waar je allergisch voor kan zijn zonder het te weten. Als er een buisje in je luchtpijp is aangebracht voor beademing dan kan je tot enkele dagen na de operatie hees zijn. Een enkele keer zijn er ergere gevolgen. Dit is uitzonderlijk en kan te wijten zijn aan de verdoving, de chirurgie of een vooraf bestaande ziektetoestand.
Jouw dossier via mynexuzhealth
Op mynexuzhealth vind je naast je preoperatieve vragenlijst ook persoonlijke gegevens terug. Je verslagen, afspraken en facturen staan hierop verzameld. Tijdens je verblijf kan je de app ook gebruiken om je maaltijden zelf te kiezen. Als je een specifiek dieet volgt worden de opties automatisch aangepast.
Ga naar www.mynexuzhealth.be of download de app:
https://play.google.com/store/apps/details?id=be.nexuzhealth.mobile.mynexuz&hl=en&gl=US
https://apps.apple.com/be/app/mynexuzhealth/id1459856321
Kosten
Bij je inschrijving zal het onthaal je vragen om de opnameverklaring te tekenen. In dit document leg je jouw definitieve keuze voor een één- of tweepersoonskamer vast. Deze keuze heeft invloed op de kosten.
Lees hier meer over de opmaak van je factuur.
Veelgestelde vragen
Afdelingen
Voor meer informatie kan je bij de anesthesisten of de dienst vooropname terecht.