Nazorg baby
De eerste uren
Om de hechting tussen jou en je baby te bevorderen is het belangrijk dat er voldoende huid-op-huidcontact is. Dit zorgt ook voor een betere opstart van de borstvoeding en voor een goede regulatie van de temperatuur, hartslag en ademhaling van je baby. Het eerste huid-op-huidcontact vindt plaats in de verloskamer en wordt in alle rust op de kamer verdergezet. We streven ernaar om je minstens één uur onafgebroken te laten 'skinnen' met je baby en hem ondertussen te voeden. Het meten, wegen en aankleden van de baby gebeurt na de eerste voeding.
Gezondheid
In de eerste 24u na de bevalling (meestal de dag na de geboorte) wordt de baby lichamelijk zorgvuldig onderzocht en zullen de reflexen van de baby getest worden door de kinderarts. De volgende dagen komt de kinderarts nog dagelijks langs voor eventuele vragen en een extra onderzoek voor ontslag als dit nodig is. Tijdens het verblijf op de materniteit wordt gestart met het geven van druppels vitamine D. Dit is belangrijk voor stevige botten en tanden én ondersteunt het afweersysteem. Het is aangeraden je kindje dagelijks tot zes jaar een vitamine D supplement te geven. Tussen 72u en 96u na de geboorte krijgt de baby een hielprik om te controleren op zeldzame stofwisselingsziektes. Als je vroeger het ziekenhuis verlaat zal dit door de eerstelijns vroedvrouw gedaan worden. Je krijgt bij ontslag uit het ziekenhuis ook een overzicht van de nodige vaccinaties en de kinderarts volgt dit samen met Kind & Gezin op.
Verzorging
Tijdens je verblijf leer je hoe je een pamper ververst en hoe je de baby een badje geeft. Het eerste badje wordt meestal de dag na de bevalling gegeven. Je baby thuis 2 à 3 keer per week een badje geven is voldoende zodat de huid niet uitdroogt. Het badje wordt best voor een voedingsmoment gegeven. Het navelstompje dat overblijft na het doorknippen van de navelstreng moet zuiver en droog gehouden worden. Als er vuil zichtbaar is reinig je het stompje met water. Goed afdrogen is een must! Het stompje is ongevoelig dus je kan je baby geen pijn doen door de verzorging uit te voeren. De vroedvrouw helpt je hiermee op weg.