Bevalling
De bevalling kondigt zich meestal vanzelf aan op één van de volgende manieren:
- het breken van de vliezen (verlies van vruchtwater): het vruchtwater kan druppelsgewijs of met een grote hoeveelheid naar buiten vloeien.
- regelmatige, pijnlijke weeën die voelbaar zijn in de buik en/of onderrug: de weeën voelen aanvankelijk aan als menstruatiepijn. Je kan tijdens de laatste weken voorweeën krijgen waarbij je buik hard wordt. De echte weeën kan je herkennen omdat ze regelmatig zijn en steeds heviger worden.
Om medische redenen kan het nodig zijn dat de bevalling wordt ingeleid. Dit gebeurt altijd in samenspraak met je gynaecoloog. Er zijn verschillende manieren om de bevalling in te leiden die de arts met jou zal bespreken.
Veelgestelde vragen
De geboorte
Tijdens de bevalling worden de harttonen van de baby en de weeën opgevolgd door de vroedvrouw. Zij zal je begeleiden om bij elke wee te persen van zodra de baby goed is ingedaald in je bekken en je 10 cm ontsluiting hebt. De vroedvrouw kan aan je buik voelen of je al dan niet een wee hebt. Dit is soms nodig bij een epidurale verdoving, als je geen verdoving kreeg voel je dit natuurlijk zelf. Wanneer de baby bijna geboren wordt zal de gynaecoloog verwittigt worden. Hij of zij trekt een schort en steriele handschoenen aan en helpt je baby geboren worden.
De baby wordt na de geboorte, als er geen complicaties zijn, op de buik van de mama gelegd en afgedroogd. De navelstreng wordt ingekort en de baby krijgt een spuitje met vitamine K. Als je kiest voor borstvoeding wordt de baby nu ook al een eerste keer aangelegd. Na minstens één uur huid-op-huidcontact wordt de baby gemeten en gewogen.
Na de geboorte van de baby komt ook de moederkoek nog. Deze wordt gecontroleerd en er wordt bloed van de navelstreng afgenomen om de bloedgroep van de baby te bepalen. Hierna wordt een eventuele knip of scheur gehecht. Daarna wordt je samen met je baby en partner naar je kamer op de materniteit gebracht.
Pijnstilling
Je kan tijdens de arbeid kiezen voor verschillende opties om de pijn te verlichten. Warmwaterbaden, ontspannende houdingen zoeken op de bal en/of massage van de pijnlijke plekken kunnen allemaal verlichting brengen. Als natuurlijke pijnstilling onvoldoende helpt, kan je kiezen voor een epidurale verdoving.
Geboortewens
Je kan op voorhand al nadenken over hoe jij graag zou willen dat de bevalling verloopt. Een goede communicatie is belangrijk voor een fijne geboorte-ervaring. Bespreek daarom je wensen (en verwachtingen) met de vroedvrouw en/of gynaecoloog. Je kan je voorkeuren duidelijk maken op vlak van pijnbestrijding, medische interventies, voeding voor de baby, bevallingsomgeving... De vroedvrouw en gynaecoloog handelen echter altijd in belang van mama en baby. Hierdoor kan het zijn dat niet alles volgens het verwachte plan zal verlopen. Een bevalling is niet te voorspellen en tijdens de bevalling denk je misschien heel anders over sommige keuzes.
Onderstaande brochure kan je op weg helpen:
Afdelingen
Voor meer informatie kan je terecht op onze onderstaande afdelingen: