Decompressie

Decompressie betekent het wegnemen van druk op de zenuwen. Deze druk kan veroorzaakt worden door beenderige aangroei of eventuele hernia’s.

Voor wie? 

Decompressie wordt uitgevoerd om de verdrukking van bepaalde zenuwen te verlichten. Dit kan nodig zijn bij een hernia of spinale stenose. 

Cervicale discushernia (nekhernia)
Spinale stenose
Lumbale discushernia (lage rug hernia)

Ingreep 

Een decompressie moet meer ruimte creëren voor het ruggenmerg. Dit gebeurt door een deel van het bot weg te nemen zonder de stabiliteit van de wervelkolom in het gedrang te brengen. Bij een nekhernia wordt er vanaf de voorzijde geopereerd, bij een hernia in de rug vanaf de achterzijde. Tijdens de operatie worden de aangetaste wervelbogen verwijderd. Als er naast stenose ook een hernia is kan de zenuw waar deze op drukt tijdens dezelfde operatie worden vrijgelegd. 

Deze techniek is één van de beschikbare opties in de behandeling van (beperkte) spinale stenose. Als de spinale stenose erg uitgesproken is, moet er soms meer bot verwijderd worden en wordt er gelijktijdig een fixatie of fusie uitgevoerd. Dit wordt niet vaak gedaan omdat de nek hierdoor minder beweeglijk wordt.

Cervicale fusie

Herstel

Tijdens je verblijf in het ziekenhuis wordt je getoond hoe je op een rugsparende manier kan bewegen. Het is erg belangrijk afwisselende houdingen aan te nemen. Je behandelend arts bespreekt met jou welke handelingen je best nog niet uitvoert. Na enkele weken kan je starten met kinesitherapie met spierversterkende oefeningen. Ook dit wordt besproken tijdens je consultatie met de arts.

Meer weten over je revalidatie?

Je kan na deze ingreep een orthopedisch revalidatieprogramma volgen.

Orthopedische revalidatie