Galblaasverwijdering

Een galblaasverwijdering (cholecystectomie) is een ingreep waarbij de galblaas wordt verwijderd. De galblaas is een orgaan dat rechtsboven in de buikholte ligt, tegen de onderkant van de lever.

Waarom een galblaasverwijdering?

De meest voorkomende reden voor een verwijdering van de galblaas is de aanwezigheid van galstenen die pijn veroorzaken. Het kan ook een oplossing bieden bij een galblaasontsteking.

Ingreep

Een galblaasverwijdering kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Laparoscopisch: Dit is een kijkoperatie waarbij de chirurg meerdere kleine incisies in de buik maakt waardoor hij een laparoscoop (buis met camera en licht) en andere chirurgische instrumenten in de buik inbrengt. De galblaas wordt door één van de incisies verwijdert. Dit is de meest voorkomende methode. 
  • Open ingreep: Hierbij krijg je een grotere incisie in de buik om direct toegang te krijgen tot de galblaas. Dit kan nodig zijn bij bepaalde complicaties of wanneer een laparoscopie niet veilig kan worden uitgevoerd. 

Het voordeel van een laparoscopie is dat je minder pijn zal hebben na de ingreep door de kleinere wonden en doorgaans sneller herstelt. Bij een open ingreep kan je meer last hebben van pijn en een langer verblijf in het ziekenhuis nodig hebben. 

Voeding

Het is belangrijk om een aangepast dieet te volgen na de ingreep. De galblaas is betrokken in de vetvertering, vermijd daarom de eerste weken zoveel mogelijk vetrijk voedsel om ongemakken te voorkomen. Ook zeer pikante voeding en grote hoeveelheden zuivel zijn niet aan te raden. Je eet best maaltijden die mild en gemakkelijk te verteren zijn zoals volkoren producten (bruin brood, pasta of rijst), verse groeten en fruit en mager vlees, vis en gevogelte. Gezonde vetten, zoals je die terugvindt in olijfolie en avocado, mag in kleine hoeveelheden. Na een periode van dieet kan je meestal terugkeren naar je gebruikelijk voedingspatroon. Je bespreekt dit best met je arts.