Geriatrische revalidatie

Een ziekenhuisopname is altijd een ingrijpende gebeurtenis op latere leeftijd. We werken samen aan een zo snel mogelijk herstel waardoor een terugkeer naar je thuissituatie mogelijk is.

Traject

Een revalidatietraject is altijd aangepast aan je persoonlijke situatie. Je wordt multidisciplinair opgevolgd om het beste resultaat te behalen. De betrokken zorgverleners bespreken samen je vooruitgang en passen het traject aan waar nodig. Op aanvraag kan je een valscreening krijgen om te kijken hoe groot je valrisico is en hoe je dit kan inperken. 

Patiënt wandelt op de gang onder begeleiding

Kinesitherapie

Je wordt gemotiveerd om aan actieve en functionele revalidatie deel te nemen zowel in groep als alleen. We streven ernaar je een zo groot mogelijke zelfstandigheid te laten bekomen of behouden en zo ook de beste levenskwaliteit. 

Als je hulpmiddelen nodig hebt wordt je aangeleerd hoe je deze best gebruikt. Op de afdeling geriatrie kan je naast je individuele traject ook oefensessies in groep volgen. Tijdens de groepsgymnastiek gaat de aandacht naar functionele oefeningen, evenwicht, uithouding, transferoefeningen,... Deze groepstherapie verhoogt de motivatie en zorgt voor sociaal contact. 

jouw_factuur

Ergotherapie

De sessies met de ergotherapeut focussen op het terugkeren naar de thuissituatie. Er is ook extra aandacht voor eventueel valrisico en algemene achteruitgang. Zo leer je veilige manieren om in- en uit bed of auto te stappen, hoe je met een hulpmiddel kan lopen en wordt je zelfzorg bevordert. 

Je kan in de dagzaal motiverende activiteiten volgen die focussen op activatie, plezier en ontspanning. Deze sessies gebeuren altijd in groep en kunnen afhankelijk van de aanwezige patiënten een ander focuspunt hebben. 

Logopedie

De logopedist helpt je bij spraak- en taalstoornissen en zoekt mee naar eventuele hulpmiddelen rond communicatie. Jouw cognitieve functies worden getest en getraind. Wanneer je last hebt van slikstoornissen krijg je voedingsbegeleiding en hulp bij het inoefenen van technieken om veilig te eten en drinken.

Valpreventie

Binnen ons ziekenhuis is een grote alertheid om vallen te voorkomen. Wanneer je een beperktere mobiliteit hebt is het risico op vallen groter. Op volgende manieren proberen we tijdens je verblijf dit risico zo veel mogelijk in te perken: 

  • juist gebruik van hulpmiddelen aanleren
  • alles binnen handbereik leggen (de oproepbel, je bril, telefoon,...)
  • bed in de laagste stand zetten
  • de juiste schoenen dragen
  • stappen, mobiliserende en spierversterkende oefeningen

In onderstaande brochure kan je meer informatie vinden:

Bestand