Middenrifbreuk

Een middenrifbreuk (hernia diafragmatica) is een aandoening waarbij door een opening of verzwakking in het middenrif de organen uit de buikholte naar de borstholte kunnen verplaatsen.

Oorzaak

Bij volwassenen kan de breuk ontstaan door veroudering, overgewicht, zware inspanning of chronisch hoesten. Een middenrifbreuk kan ook voorkomen bij pasgeborenen, hierbij ligt een fout in de ontwikkeling van het middenrif aan de oorzaak. 

Symptomen

Onderstaande symptomen kunnen zich voordoen:

  • Pijn op de borst
  • Ademhalingsmoeilijkheden
  • Reflux

Behandeling

De behandeling van een middenrifbreuk hangt af van de grootte en de ernst van de breuk. Bij kleine breuken kan medicatie helpen, al dan niet samen met enkele veranderingen in levensstijl zoals een gezond gewicht behouden, stoppen met roken en het vermijden van koffie, alcohol, chocolade en pikante voeding. 

Grote breuken moeten vaak chirurgisch verholpen worden. Dit wordt meestal via een laparoscopie gedaan, maar kan ook via een open ingreep gebeuren. De slokdarm en maag worden terug onder het middenrif gebracht en er wordt een kraag aangelegd rond het einde van de slokdarm. Dit voorkomt dat de maag opnieuw in de borstkas terecht kan komen. Er wordt een nieuwe maagklep gevormd. 

Soms is een netje nodig om de opening in het middenrif af te sluiten. 

Nazorg

Na de behandeling van een middenrifbreuk zijn volgende zaken belangrijk om het herstel te bevorderen en een nieuwe breuk te voorkomen:

  • Vermijd zware, vetrijke maaltijden en het eten van kleinere, frequente maaltijden om druk op het middenrif te verminderen
  • Een gezond gewicht vermindert het risico op een nieuwe breuk
  • Roken kan chronisch hoesten veroorzaken waardoor de druk op het middenrif verhoogt. Stoppen met roken kan helpen om complicaties na de ingreep te verminderen.