Peesverkalking (schouder)

Peesverkalking is de afzetting van calciumkristallen (calcificatie) in een van de pezen van de rotator cuff die rond de schouderkop ligt. Een verminderde bloeddoorstroming zorgt ervoor dat de cellen verkeerdelijk aangespoord worden tot het vormen van calcium.

Symptomen

Wanneer de verkalking gevormd wordt zijn er meestal weinig klachten. In het 'gecalcifieerd' stadium kan er een schouderinklemming (impingement) ontstaan en ervaar je activiteitsgebonden klachten en nachtelijke pijn. Door toegenomen druk op de pees kan er hevige pijn ontstaan. Hoe heviger de pijn, hoe korter hij vaak duurt. Als je bijvoorbeeld jarenlang matige pijn hebt en door overbelasting een irritatie uitlokt zal het calcium zich plots vrijzetten en een hevige pijnscheut creëren. Vaak is dit 'het begin van de genezing'. De klachten zijn dus sterk afhankelijk van het stadium waarin de calcificatie zich bevindt. Niet iedereen ervaart klachten van deze aandoening.

Behandeling

De niet-operatieve behandeling is gericht op de ontsteking van de pees. Hierbij wordt je volgens je klachten behandelt. Deze behandeling bestaat uit relatieve rust, toedienen van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen. Ook kinesitherapie kan helpen om de klachten te verlichten. In de acute fase kunnen infiltraties met cortisone nodig zijn, al dan niet gecombineerd met extracorporele shockwave therapie (ESWT).

Ingreep

Als de bovenstaande behandelingen niet aanslaan, of de verkalking heel groot is, is er meestal een ingreep nodig. Tijdens de ingreep wordt het opgebouwde calcium opgezocht, aangeprikt en leeg geduwd. Als de pees te zwaar gekwetst is door de kalk kan eventueel een peeshechting noodzakelijk zijn. Deze ingreep kan als kijkoperatie of open ingreep uitgevoerd worden. 

Artroscopie (kijkoperatie)