Verwijdering van de milt (splenectomie)

Het verwijderen van de milt, ook wel splenectomie genoemd, is een chirurgische ingreep waarbij de milt geheel of gedeeltelijk wordt verwijderd. Hoewel het een belangrijk orgaan is, kan je zonder milt leven. De operatie kan om verschillende medische redenen worden uitgevoerd.

De rol van de milt

De milt bevindt zich linksboven in de buik. Het orgaan speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem en de filtering van bloed. Het verwijdert onder andere bacteriën en defecte bloedlichamen uit het bloed en is een belangrijk onderdeel van het afweersysteem. Als je milt niet goed werkt ben je gevoeliger voor infecties. 

Waarom wordt de milt verwijderd?

Er kan om verschillende redenen gekozen worden om de milt te verwijderen:

  • Trauma: ernstige letsels aan de milt kunnen levensbedreigend zijn omwille van de bloeding.
  • Kanker: bloedkankers zoals leukemie kunnen de milt aantasten.
  • Infectie: ernstige infecties of abcessen in de milt.
  • Vergrote milt (splenomegalie): dit kan leiden tot ongemak, pijn en een verhoogd risico op scheuren.
  • Hypersplenisme: een 'overactieve' milt die teveel goede bloedlichamen wegneemt waardoor er tekorten ontstaan. 

Onderzoek

Voorafgaand aan de geplande verwijdering van de milt worden verschillende onderzoeken uitgevoerd. Beeldvorming kan nodig zijn om de grootte, positie en eventuele aandoeningen te beoordelen. Voor de operatie worden vaccinaties gegeven om infectierisico's na de ingreep te verminderen. Als je milt met spoed verwijderd werd worden deze vaccinaties drie weken na de operatie toegediend. 

Ingreep

De chirurgische verwijdering van de milt kan laparoscopisch of via een open ingreep gebeuren afhankelijk van je situatie. 

Laparoscopie (kijkoperatie)

Nazorg

Een leven zonder milt vraagt enkele blijvende aanpassingen om het risico op infecties en andere gezondheidsproblemen in te perken. Zo zal je je voor en/of na de ingreep moeten laten vaccineren voor enkele belangrijke infectieziekten. Ook terugkerende vaccinaties zoals de griepprik laat je ieder jaar zetten. In sommige gevallen kan een antibioticakuur nodig zijn om infecties te voorkomen. Je hebt best altijd een noodvoorraad antibiotica bij je, zodat je deze onmiddellijk kan nemen wanneer nodig. 

In sommige gevallen is het nodig om de eerste twee jaar na de ingreep dagelijks antibiotica te nemen. Je arts bespreekt dit met jou tijdens de consultatie. 

Zorg ervoor dat je omgeving en zorgverleners op de hoogte zijn dat je geen milt meer hebt, zodat ze mee alert kunnen zijn. Als je een verre reis wil maken informeer je je best bij de Reiskliniek of het Instituut voor Tropische Geneeskunde.