Elleboogletsels (orthopedie)
Anatomie
Het ellebooggewricht is opgebouwd uit drie beenderen: de bovenarm, het spaakbeen en de ellepijp. Deze opbouw laat toe de arm te strekken, te buigen en te draaien om de lengteas. Het omliggende kapsel en de ligamenten zorgen voor een groot deel van de stabiliteit van het gewricht.
Een gewricht kan niet actief bewegen zonder de juiste spieren. De bicepsspier zorgt ervoor dat de arm kan buigen, terwijl de tricepsspier instaat voor het strekken. Deze spieren moeten worden gestimuleerd door zenuwen. Aan de binnenzijde van de arm zit een groeve waardoor de ulnariszenuw loopt, die bij een elleboogstoot een tinteling veroorzaakt in de ringvinger en de pink. De radialiszenuw loopt onder de spieren langs de buitenkant naar de onderarm, de medianuszenuw loopt langs de voorzijde naar de onderarm.
De laatste belangrijke structuren in de elleboog zijn de aders en slagaders. Zij bevloeien onder andere de spieren en de beenderen.
Diagnose
De orthopedische chirurg stelt de diagnose van een elleboogletsel door middel van een grondig onderzoek met indien nodig beeldvorming (radiologie). Op basis van deze diagnose schrijft de gespecialiseerde arts een behandeling voor die kan bestaan uit bijvoorbeeld medicatie en/of kinesitherapie. Op een bepaald moment of bij bepaalde letsels kan een operatie nodig zijn.
Veelvoorkomende problemen aan de elleboog
Tenniselleboog
Golferselleboog
Inklemming van de nervus ulnaris
Veelvoorkomende ingrepen
Orthopedische artsen gespecialiseerd in elleboogletsels
Meer informatie over je revalidatie?
Via onderstaande link vind je meer informatie over het revalidatietraject na een orthopedische aandoening.
Afdelingen
Voor meer informatie kan je terecht op de dienst orthopedie.