Revalidatie verblijfsafdeling (SP-revalidatie)

Je komt op de revalidatie verblijfsafdeling terecht voor een intensief revalidatietraject. Een multidisciplinair team streeft ernaar om je zo veel mogelijk zelfstandigheid te laten bekomen of behouden. Als dit nodig is gaan we ook aan de slag om je met je beperking te leren omgaan.

Patiënt wandelt op de gang onder begeleiding

Waar kunnen we je mee helpen? 

Je kan op de verblijfsafdeling revalideren na een spier- of gewrichtsletsel, na problemen met het zenuwstelsel en na ernstige hart- of longproblemen. Net als op een ziekenhuisafdeling kan je op de verblijfsafdeling beroep doen op medische specialismen en tal van nodige onderzoeken. 

Tijdens het revalidatieproces werken we aan het beperken van de gevolgen van een ongeval, letsel of ziekte en helpen we je omgaan met eventuele blijvende beperkingen. Zo werken we samen naar een einddoel: een zo hoog mogelijke zelfstandigheid en, zo mogelijk, een terugkeer naar de vroegere leefsituatie. Je wordt begeleid door een multidisciplinair team bestaande uit fysische geneeskunde en revalidatieartsen, neurochirurgen en een revalidatieteam. Je kan tijdens je opname kosteloos beroep doen op psychologische hulp.

Op de afdeling werken we nauw samen met Hersenletsel Liga VZW. Voor meer informatie en contactgegevens van de liga kan je hier terecht.

Patiënt doet revalidatieoefeningen met verpleegkundige

Wie kan er bij ons terecht?

Je verblijft op onze afdeling als je na een acute fase beperkingen ondervindt om te functioneren waarbij revalidatie aangewezen is. We houden er altijd rekening mee dat je medisch stabiel bent, een goede motivatie hebt en bepaalde doelstellingen kan behalen.

Je kan bij ons terecht naar aanleiding van volgende gevallen:

  • Complexe orthopedische chirurgie zoals rug- of nekchirurgie of prothesechirurgie
  • Polytrauma
  • Aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel zoals multiple sclerose (MS), ziekte van Parkinson en beroerte (CVA)
  • Perifere zenuwletsels
  • Na amputatie
  • Hart- en longaandoeningen

Hoe lang duurt een opname?

De opnameduur is voor iedereen anders en hangt af van je situatie en toestand. Aan het begin van de opname worden enkele doelstellingen bepaald in samenspraak met jou, je familie en het team. Naargelang de evolutie binnen het revalidatieproces en de behaalde doelstellingen zal een ontslagdatum bepaald worden. 

Wat na mijn revalidatie op de verblijfsafdeling?

Als verdere multidisciplinaire revalidatie nodig is kan je terecht in ons revalidatiecentrum. Anders zal je een voorschrift krijgen voor je eigen kinesist van de arts fysische geneeskunde en revalidatie.

Revalidatiecentrum
Fysische geneeskunde en revalidatie

Praktische vragen

De uiteindelijke kosten van je opname zijn onderhevig aan een aantal factoren zoals je kamerkeuze en de conventiestatus van je arts. Je bekijkt dit best al eens voor je opname, zo kom je niet voor verrassingen te staan. 

Lees hier meer over de opmaak van je factuur. 

Iedereen is welkom op onze afdeling. 

De sociale dienst van jouw huidige ziekenhuis zal, zodra jouw aanvraag is ingediend, contact opnemen met onze sociale dienst. Vervolgens zal jouw aanvraag binnen ons team besproken worden om na te gaan of je in aanmerking komt voor een opname op onze afdeling. 

Je kan ook telefonisch terecht op volgend nummer: 011 69 91 47

Hieronder vind je een overzicht van wat je zeker mee moet brengen. Waardevolle spullen en geld laat je beter thuis.

  • Comfortabele kledij die je tijdens de dag draagt in functie van de therapie, liefst geen kleedjes 
  • Gesloten schoenen
  • Toiletgerief
  • Slaapkledij
  • Handdoeken
  • Ondergoed

De revalidatie verblijfsafdeling kan je bereiken door route 270 te volgen.

Artsen

dr. Johan Darcis

dr. Johan Darcis

arts fysische geneeskunde en revalidatie
dr. Sam Hendrix

dr. Sam Hendrix

arts fysische geneeskunde en revalidatie
dr. Liesbet Van Mol

dr. Liesbet Van Mol

arts fysische geneeskunde en revalidatie

Hoofdverpleegkundige

Fitore Bajrami SP-revalidatie

Fitore Bajrami