Endeldarmoperatie

Een endeldarmoperatie, of rectale chirurgie, wordt uitgevoerd om aandoeningen van de endeldarm (rectum) te behandelen. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm waar de ontlasting wordt opgeslagen voordat deze het lichaam verlaat.

Waarom een endeldarmoperatie? 

Een endeldarmoperatie, ook wel een rectale operatie genoemd, wordt uitgevoerd om aandoeningen van de endeldarm (rectum) te behandelen. Dit kan nodig zijn bij endeldarmkanker, ernstige aambeien, ontstekingen of andere afwijkingen in de endeldarm. Het doel van de operatie is om de aandoening te behandelen, symptomen te verlichten, en complicaties te voorkomen.

Voorbereiding

Voor de operatie moet je de darm meestal leegmaken door het nemen van laxeermiddelen. Soms is het nodig om een speciaal dieet te volgen. Antibiotica kan gegeven worden om infecties te voorkomen. 

In het geval van endeldarmkanker kan voorafgaand bestraling en chemotherapie gegeven worden afhankelijk van de plaats van de kanker en de fitheid van de patiënt.

De ingreep

De operatie kan laparoscopisch, met of zonder robot, of via een open ingreep gebeuren. Het aangetaste deel van de endeldarm wordt verwijderd. De resterende delen van de darm worden vervolgens aan elkaar gehecht, of er wordt een stoma aangelegd als de darm niet direct kan worden verbonden.

In sommige gevallen kan er een tijdelijk stoma worden aangelegd om de wonde te beschermen. 

Bij een afwijking of verzakking van de endeldarm wordt een rectopexie uitgevoerd. 
Rectopexie (endeldarm)

Nazorg

Na de operatie blijf je enkele dagen in het ziekenhuis, afhankelijk van de complexiteit van de ingreep en het herstelproces. Je krijgt een aangepast dieet na de ingreep om je herstel te bevorderen en de darmen minder te belasten.